Najprostsze, najtańsze audio w O1

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Darpek
    Drive
    • 2010
    • 45

Panowie a ja mam szykie pytanie odnosnie kierunków przód. Ile tam jest żarówek (w jednym kierunku) bo jak wczoraj popatrzyłaem to 2 świecą.
    Planuje zmienić żaróweczki z przodu i z tyłu na takie:

Tylko nie wiem ile zarowek kupic.
    4szt? czy 6szt?

Wybaczcie moze glupie pytanie ale w kierunkach jeszcze nie zmienialem.
  • Konrad_wawa
    Ambiente
    • 2008
    • 112

Ponieważ ogarnąłem już mechanikę i wymieniłem tam wszystko co się sypało, to nadszedł w końcu czas na zrobienie w moim autku jakiegoś normalnego audio Stan obecny jest taki, że mam radio kasetowe Grundig i dwa głośniki z przodu Na tył nawet nie ma pociągniętych kabli.

W temacie audio jestem kompletnym laikiem, więc podpowiedzcie mi czy dobrze planuję wydać pieniądze. Zaznaczam, że nie jestem audiofilem, ani nie potrzebuję bardzo głośnego łubu-dubu. W zupełności zadowolę się cichym, ale możliwie czystym dźwiękiem w kabinie

Planuję zrobić następujące rzeczy:
    - nowe radyjko Pioneer DEH-6000UB (jakieś 550zł)
    - poprowadzenie kabli na tył (80zł)
    - głośniczki na tył Sony 40W (100zł - LINK )
    - 4 tweetery czyli dwa na przód i dwa do tyłu (jakieś 40zł - LINK )
    - nie wiem tylko ile będą chcieli za poprowadzenie kabelków do tweeterów?
    - samodzielne wyciszenie drzwi matą wyciszającą (materiały ok. 50zł); będę to robił pierwszy raz w życiu i kompletnie się na tym nie znam, ale po instrukcjach w necie widzę że nie taki diabeł straszny; nie tyle mi chodzi o dźwięk, co bardziej o to żeby przy okazji kabina auta bardziej się wyciszyła i żeby drzwi tak nie waliły przy zamykaniu. Jest sens?

Co o tym sądzicie?

Komentarz

• W1Michał
      Rider
      • 2006
      • 351

sprzęt w linkach to najgorszy shit jaki może być, o zasadach normalnego car audio pisano tu nie raz, żadych głosników na tył, kup sobie odseparowany system na przód np Helixy dark Blue 62, daj dystans z MDFu i wytlum drzwi a zamiast tego pioneera rozejrzyj sie za Clarionem i Kenwoodem, w necie jest masa informacji dot wytłumienia drzwi również na tym forum i to ze zdjęciami
      http://www.elcal.pl/

Komentarz

• Cross
        Ambiente
        • 2007
        • 198

Zamieszczone przez Konrad_wawa
        samodzielne wyciszenie drzwi matą wyciszającą (materiały ok. 50zł)
        no tu troche przesadziles. na wygluszenie potrzeba okolo 18 mat wiec jesli kupisz bitumiczne po 5zl/szt to bedzie prawie 100, jesli polimerowe 8zl/szt to juz 150zl (nie wspomne juz o dynamacie...) + dystanse mdf z przesylka okolo 60zl. ale to jest akurat kwota jaka zaoszczedzisz na glosnikach do tylu ktorych po prostu nie potrzebujesz
        120,4hp/258Nm made by MT

Komentarz

• faj3r
          Rider
          • 2008
          • 290

Zamieszczone przez W1Michał
          zamiast tego pioneera rozejrzyj sie za Clarionem i Kenwoodem
          ...a możesz polecić jakieś konkretne modele? np. z możliwością podpięcia urządzenia USB?
          szczerze mówiąc też myślałem o tym Pioneerze DEH-6000
          ©koda Octavia Elegance | 1.9TDI AHF 120KM / 252Nm | xenon | 312mm vRS brake system | KYB Excel-G
          :arrow: zdjęcia

Komentarz

• ViRuE
            Rider
            • 2007
            • 358

Ja moge polecic radyjko Clariona DB288RUSB a pierw polecil mi je Nexus i jestem prawde mowiac bardzi zadowolonyyyy dzwiek jest o niebo czystszy niz na mojej poprzedniej Alpiniee a radyjko jest w cenie do 500 zl z USB i AUX`em

Komentarz

• Konrad_wawa
              Ambiente
              • 2008
              • 112

Rozumiem, że Clarion może gra odrobinę ładniej, ale czy przy takim tanim zestawie o jakim mówimy będzie wogóle jakakolwiek różnica? Poza tym Pioneer prezentuje się o niebo lepiej z uwagi na wykonanie przycisków i chowaną kieszeń CD. Po prostu bardzo odpowiada mi wyglądem.

Druga sprawa. Ja się faktycznie mało znam, ale czy jesteście pewni że lepszy dźwięk dadzą mi dobre głośniki tylko z przodu, zamiast zestawu 4 słabszych głośników? Przecież 4 głośniki to zupełnie inne rozłożenie dźwięku w kabinie, powinno być lepiej bez względu na jakość wykonania.

Komentarz

• ziutsane
                RS
                • 2007
                • 2376

jak dla mnie pioneer gra sztucznie ... co do glosnikow to rob jak chcesz przy dobrze zrobionym przodzie niejeden moze pozazdroscic i czesto nie trzeba suba... Twoje auto Twoj wybor...to sa tylko propozycje
                Radio: C90r+XDP210EQ
                Kable:Opt,Skyline,50 mm
                Wzm:XES M1+FP 1.800
                Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• ViRuE
                  Rider
                  • 2007
                  • 358

Ja u siebie teraz zamontowalem tego Clariona z przodu mam zestaw DLS`ow po poprzednim wlascicielu + wygluszenie bez dystansy z mdf`u i przod gra mi naprawde gleboko az z mila checia sie tego slucha natomiast mam z tylu seryjne i one graja hmmm dosc plytko... ale ustawiam sobie balans na przod a tyl sobie tak tam ciut dudni.... ale to tylko dla pasazerow i niewiem na jak dlugo ;D

Komentarz

Pracuję...